marți, 16 august 2011

Ce trebuie sa constientizam din activitatea creierului uman?



Acest articol vrea sa atraga atentia asupra unor aspecte foarte importante din activitatea creierului uman, pe care lumea nu le stie sau pe care le ignora de multe ori.

De fiecare data cand vorbesti cu cineva si te gandesti: Nu il inteleg pe omul acesta? De ce a facut ce a facut? gandeste-te la informatiile din acest articol.

Creierul uman, in realitate, este nici mai mult nici mai putin decat un organ al corpului uman. Da, este complex. Insa orice organ al corpului uman functioneaza cu un anumit scop. Nu am sa va spun de scopul creierului, al inimii, al ficatului, al stomacului. Am sa va spun de anumite aspecte reale ale activitatii creierului, de la care acest organ nu se abate, indiferent de momentul in care ne aflam.

Dar mai intai lasati-ma sa va pun cateva intrebari:

Ce activitate efectueaza inima constant si nu se abate de la regula?

Ce activitate efectueaza ficatul constant?

Ce activitate efectueaza stomacul constant si nu se abate de la regula?

Ce activitate efectueaza creierul uman constant si nu se abate de la regula?

In cazul inimii ati ghicit. Activitatea pe care o desfasoara inima constant este “bataia”. Ca daca se abate pentru 10 minute de la asta, sa ia si ea o pauza, asa, ca e obosita …. stim cu totii ce s-ar intampla.

Asa si creierul uman, desfasoara niste activitati constante, de la care nu se abate. Ca daca s-ar abate nu ar mai fi creier.

Aspectele din activitatea creierului de la care el nu se abate niciodata sunt:

  1. Focalizarea
  2. Organizarea
  3. Sistemul de credinte

Focalizarea inseamna concentrare, focus. In fiecare moment al vietii creierul se focalizeaza pe ceva. Asta este prima si cea mai importanta caracteristica, estentiala, a creierului uman. Numai daca retii acest aspect si poti intelege cum functioneaza de foarte multe ori creierul. Il poti intelege de fiecare data.

Numai sa te intrebi: pe ce se focalizeaza mintea mea acum? pe ce se focalizeaza mintea celuilalt acum? pe ce m-am focalizat mai devreme de imi e rau acum? pe ce m-am focalizat mai devreme de imi e bine acum? pe ce s-a focalizat celalalt mai devreme de ii e asa rau acum? … ati prins ideea?

Dezvoltati abilitatea de a schimba focusul creierului si vei reusi sa te “stapanesti/controlezi” pe tine sau pe oricine. Insa asta nu e un lucru usor.

Organizarea creierul inseamna structura acestuia, trilioanele de conexiuni existente in creierul uman. Dar sa nu ne complicam si sa simplificam notiunile. Organizarea sau dezorganizarea conexiunilor din creier exista.

Daca vrei sa intelegi pe cineva, ar fi bine sa intelegi cat de cat cum este “organizat/structurat” creierul lui. Cum invata notiuni noi? prin experienta, citit, internet, joaca etc. Cum le memoreaza? le memoreaza pe loc, are nevoie de timp singur ca sa le stratifice si memoreaze etc. Psihologii de multe ori lucreaza la organizarea notiunilor din creier. Ei nu ti le schimba, doar le organizeaza altfel, mai eficient si adaptativ pentru tine. Dupa organizare tu poti decide daca mai pastrezi anumite categorii sau nu.

Fara organizare, stratificare intr-un anumit fel, creierul nu ar putea functiona. Fie ca esti atent tu (constientizezi), ce informatie ai pus, in ce categorie, creierul tot le categorizeaza. Ar fi bine sa le categorizezi, organizezi tu constient, sa nu lasi creierul sa isi faca de cap. Poti face asta “instruind” anumiti “neuroni” din creierul tau sa fie lideri in organizare. Ceva de genul: “neuronii astia se ocupa de organizare, nimeni nu comenteaza in fata deciziei lor finala, fiecare alt neuron poate veni cu sugestii”. Asta se numeste dezvoltarea meta-gandirii (sa constientizezi ce gandesti). Practic sa ai niste neuroni instruiti ca toata ziua sa ii monitorizeze pe ceilalti neuroni care gandesc, sa ii indrume, aprobe, penalizeze. Cum este dirijorul la opera. Fara dirijor ar fi aproape haos, ne-ar durea urechiile, am parasi sala. In cazul de fata, vom avea mai multi “dirijori”, care lucreaza in echipa, ca sa “dirijeze” circuitul extraordinar de complex al creierului.

Credintele sunt niste afirmatii fara de care creierul nu ar fi creier si nu ar functiona. Priviti credintele ca pe niste linkuri. Ca pe niste cuvinte cheie, ancore in spatele carora exista un link. Cand ataci o “simpla” credinta, gandeste-te la asta. Gandeste-te ca daca tu vrei sa “stergi” acel simplu cuvant cheie, de fapt vrei sa stergi o directie catre o groaza de alte informatii.

Informatiile fara linkuri catre ele, plutesc in neant, neputand fi accesate niciodata. Practic ataci organizarea creierului, a doua caracteristica cea mai importanta a creierului uman. E ca si cum ai incerca sa convingi plamanii sa nu mai respire, sa convingi inima sa nu mai bata. Eu nu zic ca nu o sa reusesti, insa o sa ai de furca. Mai bine nu iti bati capul cu asta. Indrumi pe celalalt sa o faca singur, la alegerea lui.

Dar cea mai buna solutie nu este sa ataci credintele. Cea mai buna solutie este sa schimmbi focalizarea creierului prin shimbarea intrebarilor.

E ca la motorul de cautare Google. Nu stai, tu, sa modifici sute de pagini web ,ca sa iti iasa, precis, informatia pe care o vrei, tu, pe baza cuvantului pe care nu vrei sa il schimbi. Nu. In Google daca nu ne iese ce vrem noi, schimbam cuvintele de cautare ale noastre. Adica query-ul, practic intrebarea. Eventual comentam, atasam comentarii informatiilor deja existente.

Tot din internet: RELEVANTA. Daca exista mii de linkuri create pe alte pagini web ABCD , catre o anumita pagina web X, atunci pagina X este relevanta si va iesi mereu prima in cautari. Reflectati cum se poate aplica asta asupra creierului uman.

Va invit sa comentati. Care sunt asemanarile si deosebirile intre creierul uman si internet? Ce alte activitati desfasoara creierul uman? Ce parere aveti despre articol? Ce ati retinut si ce nu ati inteles? Ce este gresit?

Un comentariu:

  1. foarte interesante articolele tale.. pacat ca nu le citeste multa lume, sau poate le citeste.. dar atunci de ce lipsesc commenturile

    RăspundețiȘtergere